Fler stockholmare positiva till OS 2026

2:21 min

Andelen stockholmare som är positiva till ett vinter-OS 2026 har ökat. Nu ställer sig nästan varannan tillfrågad bakom idén, visar en Novus-undersökning som Sveriges Radio beställt.

Zooma i kartan för att se alla OS-arenor


För drygt ett år sedan såg stockholmarna betydligt mer negativt på ett OS i Stockholm/Åre 2026 än i dag. Då uppgav inte ens var tredje att ett OS skulle vara positivt. Nu svarar nästan hälften, eller 44 procent, att de är ganska eller mycket positiva inställda. 45 procent av dom tillfrågade stockholmarna är negativt inställda.

Men opinionen är splittrad, och det märks hos de stockholmare P4 Stockholm pratat med. Många pekar på ett uppsving för affärslivet och publiciteten för Stockholm Farhågorna handlar om ekonomi och snötillgång.

– Jag är nog emot. Konstsnö blir lite väl dyrt tror jag, säger Ulf Andersson.

Undersökningen visar att de tillfrågade svenskar som är bosatta utanför Stockholm är mer positivt inställda än stockholmarna själva.

Vad tycker du om ett vinter-OS i stan? Kommentera på P4 Stockholms Facebooksida

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har försäkrat att ett OS inte skulle kosta skattebetalarna en krona – men svaren tyder på misstro mot det. De negativa är i högre grad äldre, och de positiva i högre grad kvinnor.

Så gjordes Novus OS-undersökning

  • Novus har på uppdrag av Sveriges Radio P4 gjort en opinionsundersökning, med målgruppen personer från 18 år boende i Stockholms län och Sverige om stockholmares och allmänhetens inställning till vinter-OS i Stockholm/Åre.
  • Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt omfattar undersökningen 1 030 intervjuade i hela Sverige, och 1032 intervjuade i Stockholms län. Deltagarfrekvensen var 60 procent. Undersökningen har genomförts 23-29 maj.

De negativa är i högre grad äldre, och bosatta i södra Stockholm.
De som ser positivt på ett OS är i högre grad kvinnor bosatta i norra delen av Stockholm. De positiva pekar på att ett OS är kul och bra för Stockholm och skulle sätta staden på världskartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista