Explosion nära kyrka – andra på ett år

1:49 min

Polisen vet fortfarande inte vem eller vad som ligger bakom nattens explosion utanför en festlokal som tillhör St: Afrems kyrka i Geneta i Södertälje.

Strax före klockan tre på natten mot fredag började polisen ta emot ett antal samtal från boende som vaknat av en högre smäll, berättar Peter Asp, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polispatrull har under natten konstaterat att en detonation inträffat på Klockarvägen i området Geneta i Södertälje.

Ingen person ska ha kommit till skada.

– Vad jag vet är det också begränsat med materiella skador, säger Peter Asp.

En teknisk undersökning har genomförts under fredagen, men polisen vet fortfarande inte vad som orsakat detonationen. En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Polisens kontaktcenter har via telefon tagit kontakt med boende i närheten för att samla in information. Under helgen kommer Södertäljepolisen finnas på plats i området.

I september inträffade en explosion vid samma kyrka. Förundersökningen efter den händelsen lades ned för någon vecka sedan.

Lars-Erik Hedberg, gruppchef för grova brott vid polisområde syd i Stockholm, säger att man tittar på eventuella kopplingar mellan händelserna.

– Det är mycket som tyder på att händelserna hänger ihop, men det är för tidigt att säga.

Föreligger det någon hotbild mot kyrkan eller lokalen?

– Det vill jag inte kommentera. Det är alldeles för tidigt för att gå in på.

Enligt polisen finns det inget som tyder på att detonationen "har med religiösa aspekter att göra", skriver de på sin hemsida.