Vinter-OS 2026

IOK:s specialkrav kan innebära juridiska problem

2:12 min

Det finns flera problem med Internationella olympiska kommitténs krav och den svenska lagstiftningen om Sverige skulle få vinter-OS år 2026.

Johan Lindholm, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, menar att Sveriges regering kraftigt har underskattat problemen kring kraven.

– IOK kräver allt mer, och det leder naturligt till allt mer lagstiftning, samtidigt kräver det här att man har annan lagstiftning än den vi har i Sverige, säger Johan Lindholm.
 
Enligt Johan Lindholm har IOK:s krav på länder som arrangerar OS ökat, och varje OS sedan Sydney år 2000 har haft speciallagstiftning för OS, enligt hans studier. Det kan ha funnits tidigare också, men han har inte tittat längre tillbaka än 2000.

I Sverige kan det vara problem på flera områden enligt honom. Det kan handla om lagar kring immateriella rättigheter som reklam, krav på att slippa skatter, som Sveriges olympiska kommitté inte heller anser rimligt.

Enligt Johan Lindholm finns det även delar som tangerar grundlagar, som att IOK inte vill ha politiska budskap inom vissa geografiska områden. Och IOK vill inte att man ska kunna sälja vidare sina biljetter, det finns det ingen lagstiftning mot i Sverige.

Ett omskrivet exempel på krock mellan stora sponsorer till arrangören, i det fallet UEFA, och de företag som redan finns på en arena var i samband med U21 EM i fotboll 2009. Då handlade det om en långdragen konflikt kring en hamburgerrestaurang som fanns på Borås arena, då det samtidigt fanns en annan hamburgerkedja som sponsrade Uefa. Det slutade med att inga matcher spelades i Borås. 

Ytterligare en försvårande omständighet är enligt Johan Lindholm att den speciallagstiftning som funnits vid tidigare OS, passar väldigt dåligt med svenska principer. Enligt Johan Lindholm är den svenska lagstiftningen generell, och därmed svår att anpassa till ett specifikt evenemang.

Ekot har sökt idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar. Ministrarna har inte svarat, men Amanda Linds statssekreterare Helene Öberg har lämnat en skriftlig kommentar:

"Regeringen har gjort intyganden inom de områden som Sveriges olympiska kommitté efterfrågat. Det regeringen intygar ryms inom befintliga svenska lagar och regelverk. Vi planerar ingen särlagstiftning."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista