Yrkesutbildning på komvux inte godkänd

I Norrtälje startade Komvux i januari i år en ettårig utbildning till apotekstekniker. Men utbildningen har inte godkänts av Apoteket AB och eleverna kan inte få den praktik som är en väsentlig del i kursen. Därmed kan de inte heller få jobb.
- Om vi inte får praktikplatser med handledare får vi inget jobb som apotekstekniker. Vi måste ha den här praktiken, säger Marita Sahlén, en av dom som läser till apotekstekniker i Norrtälje till Radio Stockholm. I januari startade utbildningen av apotekstekniker på komvux i Norrtälje. Men trots att en sex veckor lång praktik är en nödvändig del i utbildningen var det vid kursens start inte helt klart med praktikplatser. När antagningen av de drygt 20 eleverna till kursen var klar visade det sig att Apoteket AB inte var särskilt positiv till den nya utbildningen och inte kunde ordna praktikplatser till eleverna. - Vi har en stor brist på personal, men det är farmaceuter vi behöver, säger Ingrid Olofsson som är distrikschef på Apoteket AB till Radio Stockholm. Radio Stockholm har talat med flera elever på apoteksteknikerutbildningen på komvux i Norrtälje och alla säger de är besvikna och oroliga för vad utbildningen ska vara värd om det inte blir nån praktik. Flera undrar hur komvux kunnat starta en utbildning utan att först ta reda på om den var godkänd. - När man startar en yrkesutbildning får vi signaler från bland annat Länsarbetsnämnden om vilka yrken som är bristyrken, och vi tyckte att vi hade gjort det man brukar när man sätter igång en yrkesutbildning, säger Bibi Höglund som är rektor för komvux i Norrtälje till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".