Transport kräver kameror i alla bilar efter taxirånen

2:11 min

Efter den senaste tidens taxirån kräver nu Transportarbetareförbundet att det blir obligatoriskt med kameror och larmknapp i alla taxibilar.

På mindre än två veckor har sju taxirån ägt rum i Rinkeby med omnejd. Så sent som natten mot torsdag rånades en taxichaufför i Bromsten.

Nu vill Transportarbetareförbundet ha krav på kameror, larmknappar och gps-positionering i alla taxibilar.

– Det som sker är allvarligt. Vi vill kunna känna oss trygga i vårt yrke, säger Saied Tagavi, ordförande för Transportarbetareförundets taxisektion i Stockholm.

Idag är det upp till varje taxiföretag om man vill installera kameror och larmknappar eller inte. Kamerorna lagrar bilder i 48 timmar och det är bara polisen som har tillgång till dem.

De kan fungera preventivt, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet, som företräder taxiföretagen. Han är positiv till att göra dessa obligatoriska i taxibilar.

Kan inte ni ställa krav på era medlemsföretag?

– Nej, eftersom vi är en medlemsorganisation. Men vi kan informera och uppmuntra, och redan idag arbetar företagen aktivt med den här frågan, säger Claudio Skubla.

Polisen misstänker att den senaste tidens taxirån hänger ihop. Taxichaufförerna har rånats av flera gärningsmän beväpnade med kniv eller andra vapenliknande föremål, och blivit avtvingade bankomatkort och kod.

– Rånen har inträffat inom samma område, och mycket överensstämmer gällande tillvägagångssätt och antal gärningsmän, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Ingen är i nuläget gripen för något av rånen.

P4 Stockholm söker justitieminister Morgan Johansson för en kommentar.