Stängsel planeras kring anstalter

För att öka säkerheten på anstalter runt om i landet planerar Kriminalvårdsverket bland annat att bygga nya, larmade stängsel kring flera anstalter.

På Norrtäljeanstalten har personalen märkt att till exempel narkotika kastas in över det staket som finns idag. Men med de nya staketen ska sådant inte vara möjligt, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsverket.

-De staket vi talar om nu kommer att ligga  längre utanför anstalten, så att man inte ens om man är världens bästa spjutkastare kan kasta över. De är också larmade på ett helt annat sätt, så att om någon försöker ge sig på dem, så kan vi fokusera på dem direkt.

Först i tur för att få de nya staketen står enligt Christer Isaksson de två fängelser som har den högsta säkerhetsklassen i Sverige, nämligen Kumla och Hall i Södertälje. Därefter kommer Norrtälje och Tidaholm, säger han.

Exakt hur staketen kommer att utformas är inte klart, men ett av Kriminalvårdsverkets krav är att de automatiskt ska larma när någon försöker ta sig in eller förstöra stängslet. Och det är något som uppskattas av Anders Ekström, biträdande anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

-Det ger ju oss en tidigare indikation på om någon försöker komma i närheten av anstalten.

Stängsel är framför allt ett sätt att hindra personer från att kasta in saker eller ta sig in på fängelser - för att hindra personer från att ta sig ut finns andra system, enligt Christer Isaksson på Kriminalvårdsverket.

Men även om nya stängsel förhoppningsvis kan göra att det inte längre går att kasta in narkotika på till exempel Norrtäljeanstalten, så innebär det inte att problemet försvinner, säger Anders Ekström.

-Allting kommer ju inte över muren, utan det har även smugglats in på andra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".