Stockholm växer – men återvinningsstationerna blir inte fler

1:58 min

Samtidigt som befolkningen ökar blir antalet återvinningsstationer i Stockholms län allt färre. Ett skäl är att tillståndet för stationerna dras in för att marken behövs till bostadsbyggen.

Medan befolkningen i länet ökar står antalet återvinningsstationer still.

Enligt FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som har i uppdrag att samla in använda förpackningar för återvinning, är det svårt att hitta platser för nya stationer.

– Folk vill återvinna och källsortera och har blivit bättre och bättre på det. Men det blir svårare och svårare att hitta platser för återvinningsstationer, säger Annika Ahlberg, regionchef för FTI.

Skälet är ofta att tillståndet för en återvinningsstation plötsligt dras in för att marken behövs till annat, oftast byggen. Svårast att hitta plats är i Stockholms stad.

FTI menar att kommunerna helst bör planera in stationerna redan i detaljplanen. Det är att gå för långt, svarar kommunerna, som ser andra lösningar.

– Jag tror att Stockholm kan bli bättre på att planera in avfallshanteringen.

– Men det finns olika lösningar i olika delar och det behöver inte alltid vara på gatan som återvinningen sker utan också i husen, säger Louise Heimler, avdelningschef inom Stockholms stads plankontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista