Brist på ateljéer och verkstäder i Stockholmsregionen

2:51 min

Ökande hyreskostnader och otillräcklig planering skapar brist på produktionsplatser för länets konstnärer. Det visar en ny rapport från Region Stockholm.

Stella D'Ailly är verksamhetsledare på Mossutställningar, och förlorade själv sin produktionsplats Studio Mossutställningar i Stockholm förra året.

– Det är jättesvårt att verka här, för att bostadsbristen är så skyhög. Och det gör att ateljéerna trängs undan, säger hon.
 
För fyra år sedan flyttade Stella D'Ailly och hennes ideella förening in i SVT:s gamla lokaler i Stockholm. Där hyrde de ut ateljéplatser till nästan 200 konstnärer under namnet Studio Mossutställningar.

Men när fastigheten såldes och nya värden höjde hyran från 500 kronor till 3 000 kronor per kvadratmeter kunde konstnärerna inte längre stanna kvar.

Det här är inte unikt för Studio Mossutställningar, konstateras i rapporten från Region Stockholm.

– Vi vill ha gallerier, vi vill se konst och vi vill ha konst på museerna. För att allt det här ska fungera så måste konsten någonstans utföras och produceras.

– Hela den här sektorn kan helt enkelt inte fungera om det inte finns produktionslokaler, säger Ann Larsson, tidigare chef för konstnärsnämnden och utredare för rapporten.

Enligt Ann Larsson är det bara Stockholm och Värmdö kommun som har en politik för bild- och formområdet. Övriga 24 kommuner i länet saknar det, och därför är det viktigt att Region Stockholm nu tar upp frågan.

– Vill Stockholmsregionen fortsätta vara den här kraften och det här kulturella centret så måste man behålla de här personerna, säger utredaren Ann Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista