Tvångsvårdade stockholmare slipper patientavgift

1:59 min

Region Stockholm har beslutat att oavsett var deras patienter tvångsvårdas så ska de inte betala någon avgift för vården.

Sedan januari 2018 behöver inte patienter som tvångsvårdas betala per dygn som de vårdas i Stockholm. Detta på grund av ett beslut som nyligen tagits av Region Stockholm.

Anledningen är att man anser att patienterna ska slippa dras med kostnader för vård som de själva inte valt. Det berättar Maria Hägerstrand som är enhetschef för Psykiatri Region Stockholm.

Beslutet rör patienter som tvångsvårdats utanför regionen.

– Eftersom det ser olika ut i de olika regionerna så har det funnits en ojämlikhet.

Enligt Maria Hägerstrand rör det sig om tre miljoner kronor om året som Region Stockholm istället kommer betala. Och de patienter från Stockholm som behövt betala avgifter till andra regioner ska få tillbaka sina pengar.

Per Sternbeck på riksföreningen PAR, Patienter och anhöriga i rättspsykiatrin, välkomnar det nya beslutet och vill se en avgiftsfri tvångsvård i hela landet.

– Äntligen! De kunde inte fattat något annat beslut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista