Gränspolisen gör få inspektioner på arbetsplatser – saknas personal

2:03 min

Sedan 1 juli 2018 får polisen göra egna arbetsplatsinspektioner. Men totalt har gränspolisen i Stockholm bara genomfört fem stycken sedan lagen trädde i kraft.

Det finns många företag som anställer personal olagligt och en del anställda arbetar i Sverige utan att ha rätt tillstånd.

Trots lagändringen har gränspolisen gjort få arbetsplatskontroller på egen hand sen förra året.

– Vi har inte använt den så mycket, men jag har väntat i 20 år på den att lagstiftningen skulle komma och den är jättebra och något vi kan använda i framtiden när polisens personalstyrka ökat något, säger Jerk Wiberg, gruppchef för polisens inre utlänningskontroll i region Stockholm.

Förra året gjordes 168 arbetsplatskontroller i Stockholm. Endast fem av dem gjorde polisen på egen hand med stöd av den nya lagstiftningen. Enligt Jerk Wiberg är anledningen personalbrist.

– Men eftersom personalläget ser ut som det gör, man säger väl att 2024 ska personalläget vara i balans, så då räknar vi med att det kommer vara betydligt bättre funktion på de här sakerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista