Faxar i vården får kritik – anses vara osäkra

1:54 min

Psykiatrin i Stockholms län använder fortfarande fax för att kommunicera med kommuner. Men faxarna anses vara både krångliga och osäkra.

Personal inom psykiatrin i länet måste faxa när de ska skicka information om patienter till kommunernas socialtjänst. Det är både tidskrävande och krångligt, menar sjuksköterskan Marie Möllersten.

– Det är lite förlegat, säger hon.

I en ny rapport till regionens revisorer konstateras att efter ett antal faxrundor blir det svårt att läsa det ursprungliga meddelandet.

På Beroendecentrum såg man att bara ett av fyra av deras fax om utskrivningar besvarades. Regionens revisorer konstaterar också att faxandet innebär en risk för patientsäkerheten och sekretessen.

Men just nu upphandlas ett nytt it-system, berättar Daniel Forslund (L), ordförande i regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott.

– Vi har beslutat att göra den största den satsningen någonsin för att byta ut tekniska grundplattform och journalsystem. Jag tror att vi kan börja begrava de sista faxarna någon gång om fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista