Snart slut på influensavaccin

Efterfrågan på influensavaccin har varit ovanligt stor i år och nu finns det risk för att vaccinet tar slut. När de drygt 10 000 doser som finns kvar i länet tar slut, kan det bli svårt att få tag i mer säger Åke Örtqvist är smittskyddsläkare i Stockholm.

I år har närmare 250 000 doser med influensavaccin levererats till länets olika vaccinatörer. Det är 75 000 fler än förra året och nu börjat vaccinet att ta slut. Åke Örtqvist tror att ökningen beror på att många har vaccinerat sig av rädsla för fågelinfluensa men han hoppas också att fler som tillhör riskgrupperna har fått vaccin. För egentligen så vänder sig den årliga vaccinationskampanjen i första hand till personer över 65 år och till personer med hjärt- och lungsjukdomar. Fullt friska personer behöver inte vaccinera sig, de klarar influensan bra ändå. Och till de som tror att vaccinet hjälper mot fågelinfluensan har fel, säger Åke Örtqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".