Stora brister i rehabiliteringen för cancerpatienter

2:09 min

Många cancerpatienter i Stockholm saknar en rehabiliteringsplan. Lena Calderon drabbades av äggstockscancer 2017 och står utan en plan – och upplever att hon lämnades ensam.

Lena Calderon drabbades av äggstockscancer för två år sedan och genomgick en tumultartad tid med cellgifter och operation.

– Jag var uppsprättad från bröstbenet långt ner. Jag var jätterädd att det skulle spricka upp. Det känns i hela kroppen att man blir påverkad och man behöver hjälp att komma igång.

Men hon fick ingen hjälp.

I dag står hon utan någon rehabiliteringsplan eller uppföljning av sjukhuset.

Och hon är inte ensam. I takt med att fler överlever cancer har behovet av rehabilitering ökat.

Men vissa regioner erbjuder ingen rehab alls och i Stockholm är många ovetande om det centrum för cancerrehabilitering som finns vid Sabbatsbergs sjukhus.

Det unika centret är det enda i Sverige som erbjuder specialiserad cancerrehabilitering. Men av de drygt 10 000 som insjuknar i cancer varje år i Stockholm når centret bara en av tio.

– Min erfarenhet är att nästan ingen får en rehabiliteringsplan. Då blir man ganska utlämnad, man får klara sig själv, säger Maria Hellbom, verksamhetschef vid centrum för cancerrehabilitering vid Sabbatsbergs sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista