Vidarkliniken läggs ner – anser att politiska läget är emot dem

2:41 min

Stiftelsen Vidarkliniken har lämnat in sin konkursansökan och avvecklar nu både sjukhuset Vidar Rehab och Vidar vårdcentral i Järna.

Klinikens stiftelseordförande menar att kostnaderna har blivit övermäktiga utan landstingsstöd. I mars 2017 valde Region Stockholm att inte förlänga avtalen.

Vidarklinikens styrelseordförande Anders Kumlander berättar att just det politiska motståndet påverkat klinikens framtid negativt.

– Jag tror det här är politiska ställningstaganden som gör att vi inte kan fortsätta den här typen av verksamhet, säger Anders Kumlander och fortsätter:

– Det är både absurt och sorgligt att den här typen av verksamhet inte får existera.

Vidarkliniken har sedan 1985 erbjudit en vård som utgår från den antroposofiska medicinen. Ungefär 5 000 patienter är ansluta till Vidar vårdcentral i Järna utanför Södertälje.

Ella Bohlin (KD) som är vårdutvecklingsregionråd i region Stockholm säger att alla patienter som har varit listade hos Vidar kliniken kommer att tas om hand om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista