VATTEN OCH AVLOPP

Hon tvingas byta VA-system – efter tre månader

1:58 min

Ulrika Brebäck tog lån och installerade miljövänligt VA-system för 125 000 kronor. Tre månader sedan meddelar Norrtälje kommun att hon ska anslutas till det kommunala nätet – för ytterligare en kvarts miljon.

På tomten i Skebobruk sticker det nyinstallerade vatten- och avloppssystemet upp, en lösning som Ulrika Brebäck installerat och bekostat själv på uppmaning av Norrtälje kommun.

Ett system som kostade 125 000 kronor, och nästan lika mycket till för systerns avlopp i fastigheten bredvid.

– Kommunen lovade att det inte skulle bli kommunalt vatten på minst tio år, säger Ulrika Brebäck.

Men tre månader senare kom besked från Norrtälje att fastigheterna skulle anslutas till det kommunala VA-nätet. Prislappen: 318 000 kronor per fastighet.

Det är för sorgligt. Jag har tagit lån för det här och nu får vi inte mer lån.

Systrarna hävdar att de ringt kommunen flera gånger innan de bekostade ett nytt system för att försäkra sig om att deras område inte var aktuellt för kommunalt VA.

– Då sa de "nej nej, det där tar tid - åtta-tio år". Då valde vi att lägga ner eget och utnyttja det i alla fall i tio år, säger Ulrika Brebäck.

Anders Gelander, VA-chef i Norrtälje, säger att det är upp till fastighetsägaren att ha koll på vilka planer som finns för ens område och att i det här fallet står ord mot ord.