"Öppna dörrar"

Anställda vid Arlanda kritiserar gränskontrollen

2:16 min

Anställda vid Arlanda vittnar om allvarliga brister i gränskontrollerna – liknar inpassagen till Sverige vid "öppna dörrar".

För ungefär ett år sedan fick Sverige kritik av EU för allvarliga brister i gränskontrollerna och Arlanda pekades ut som särskilt eftersatt.

Kritiken får nu ny aktualitet sedan nyhetsbyrån TT pratat med anställda vid gränskontrollen på Arlanda som menar att bristerna utgör "ett öppet såll".

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning, gick i vintras själv ut och kallade situationen för allvarlig, men tillbakavisar nu den senaste kritiken från de anställda.

– Situationen är fortfarande allvarlig, men vi har vidtagit en massa åtgärder.

Allvaret handlar bland annat om om att det inte finns tillräckligt många gränspoliser vid landets inpassager, att den personal som finns saknar kompetens och om brister i riskanalys.

Enligt Patrik Engström behövs 500 nya gränspoliser, och för närvarande är man i färd med att rekrytera 100 nya medarbetare till myndigheten. För detta har polisen begärt 600 miljoner kronor extra under en treårsperiod.

Men även om polisen får de begärda miljonerna och lyckas anställa beräknas det ta minst fem år innan säkerhetsbristerna vid landets gränskontroller är åtgärdade.

– Att utbilda medarbetare tar tid. Man kan inte ta bort alla medarbetare ur verksamheten och utbilda dem samtidigt, för då stannar verksamheten upp. Det kommer att ta ta tid, det finns ingen quickfix för att lösa detta.

Enligt TT:s genomgång är det många inom gränspolisen – också chefer – som saknar rätt utbildning.

"Om man har chefer som inte ens är gränskontrollutbildade, hur ska man då få svar i arbetet?", säger en av de anställda vid Arlanda som TT pratat med och som begärt att få vara anonym.

En av de intervjuade personerna liknar vägen in till Sverige via Arlanda med "öppna dörrar".

Men den liknelsen håller inte, anser Patrik Engström.

– Det är inte så att det är öppna portar någonstans. Vi har en pågående  passageraranalys 24 timmar om dygnet. Vi vet vilka som flyger till Sverige och flyger härifrån. Det jag däremot tycker är allvarligt är att det finns enskilda tjänstemän som uppenbarligen har uppfattningen om att de inte får det stöd de behöver. Det måste man göra någonting åt.