Vill öppna talangbostäder för spetskompetens från utlandet

1:26 min

Bostadsbristen i Stockholm är ett stort hinder för företag som behöver locka hit spetskompetens från utlandet. Nu vill staden starta talangbostäder i samarbete med fastighetsägarna.

– Bostadsmarknaden är det stora problemet. Det är väldigt svårt att få en fot i bostadsmarknaden. Och där måste det till reformer nu, säger Daniella Valdfogel, näringspolitisk chef hos Stockholms handelskammare.

Rekordmånga IT-konsulter från Indien jobbar i företagen i Stockholm just nu. Förra året var drygt 5 000 indiska konsulter utstationerade i Stockholm genom indiska företag, som P4 Stockholm tidigare berättat.

Nu vill finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) främst se åtgärder på nationell nivå.

– Jag försöker driva på nationellt för att lyfta fram de hinder som vi ser när det gäller bostadsbyggande som vi inte rår på här i Stockholm, säger hon.

König Jerlmyr vill i Stockholm föra samtal med fastighetsägarna om särskilda boendeformer för arbetskraft med spetskompetens från utlandet.

Hon berättar att möjligheten finns att upplåta lägenheter med besittningsskydd under 2+2 år.

Under hösten kommer staden att föra samtal med fastighetsägare.

– Det finns ett intresse hos några fastighetsägare, som man skulle kunna koppla ihop med International House vi vill etablera i Stockholm nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista