Utländsk spetskompetens

Rekordmånga ingenjörer rekryteras – nu kräver facket kontroll av löner

1:43 min

Drygt 5 000 utländska personer med spetskompetens fick arbetstillstånd i Stockholm förra året. Nu vill fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket kontrollerar att företaget betalar de löner som de lovar.

Förra året beviljade Migrationsverket drygt 5 000 nya arbetstillstånd för personer med spetskompetens i Stockholm.

Nu vill fackförbundet Sveriges ingenjörer att Migrationsverket gör löpande kontroller för att säkerställa att företagen betalar de löner som de lovar.

– Det är jätteviktigt för att säkerställa att de anställningserbjudanden som vi som facklig part granskar också faktiskt efterlevs, säger Ellinor Bjennbacke, opinionschef hos Sveriges ingenjörer.

Enligt Stockholms Handelskammare råder det akut brist på konsulter med spetskompetens. Som P4 Stockholm tidigare berättat är det rekordmånga utländska ingenjörer med anställningserbjudanden i länet.

Prashan Jain, som hjälper företagen att rekrytera kompetens från Indien, beräknar att en indisk konsult kostar företagen hälften så mycket som en svensk konsult – en viktig faktor.

För att ta reda på eventuella löneskillnader vill Ellinor Bjennbacke se hårdare kontroller av företagen från Migrationsverket.