PERSONALFLYKT

Barnmorskor flyr förlossningskliniker i Stockholm

2:05 min

Allt fler barnmorskor slutar arbeta inom Region Stockholms förlossningsvård. På en klinik har var fjärde barnmorska sagt upp sig det senaste året. Framför allt är det nyexaminerade som söker sig bort.

Clara Ernberg tog barnmorskeexamen i våras. Hon är en av många som tackat nej till att jobba på en förlossningsklinik.

– Jag måste snabbt ut och ta flera födande samtidigt. Jag måste hela tiden vara i nästa situation och tänka att nu kommer det in någon snart, säger Clara Ernberg.

På Karolinska i Solna och Huddinge har upp till var fjärde barnmorska sagt upp sig senaste året. I genomsnitt var personalomsättningen vid Region Stockholms sex förlossningskliniker 18 procent förra året.

Jag riskerar bränna ut mig själv.

Barnmorskeförbundet talar nu om en eskalerande flykt.

– De ser under utbildningen hur stressigt det är och blir rädda. Men det gäller även erfarna kollegor. Jag hör allt oftare att "jag orkar inte det här längre", säger Ia Jeppsson, ordförande vid Barnmorskeförbundet Stockholm.

Finansregionråd Iréne Svenonius (M) säger till P4 Stockholm att bristen på barnmorskor bland annat kan lösas genom möjligheten att påverka sin arbetssituation och att det främst är en fråga för varje enskild arbetsplats.