Organiserade stölder

Våg av cykelstölder i Stockholm

1:39 min

Tre gånger så många cyklar anmäldes stulna i Danderyd under juli och augusti. Nästan likadant ser det ut i Täby, Österåker och Vaxholm där antalet cykelstölder fördubblats.

Johanna Ställbergs familj har blivit av med tre cyklar.

– Det var mitt på dagen och jag såg två herrar som kom gående. Snabbt som fan, han hade en stor väska, så tog han upp en svets och började toksåga i ett tjockt lås, säger Johanna Ställberg som bor på Södermalm.

Johanna är bara en av många som blivit bestulna på cyklar den här sommaren. Vanligt är att låsen kapas, cykeln tas med och ställs tillsammans med andra stulna cyklar på en plats intill. Sedan hämtas cyklarna upp med bil. 
 
Täby- och Danderydsborna är de som drabbats värst av cykelstölder den här sommaren. I Danderyd anmäldes tre gånger så många cyklar stulna under juli och augusti jämfört med samma period förra året.

Uppklarningsprocenten är så låg att den knappt går att mäta – strax över noll procent enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

– Det grips cykeltjuvar ibland men i proportion till antalet stölder har vi ingen uppklarningsprocent alls på det här, säger Mats Hessler, samordnare i polisområde nord.