Klimat

Greta Thunberg i FN: ”Vi unga är ostoppbara”

1:42 min

På lördagseftermiddagen svensk tid öppnade FN:s ungdomstoppmöte om klimatet. Det blir starten på en vecka full av toppmöten i samband med generalförsamlingens öppnade på måndag i New York. En av öppningstalarna var svenska Greta Thunberg.

– I går visade miljoner, framför allt unga människor, över hela världen att vi är enade om våra krav på verklig handling vad gäller klimatet, sade Greta Thunberg som var en av öppningstalarna på ungdomens klimattoppmöte i FN skrapan här i New York.

Bland åhörarna fanns bland andra FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och den svenske statsministern Stefan Löfven. Ett tusental unga delegater från hela världen ska under hela dagen diskutera och utbyta erfarenheter om vad man kan göra åt klimatkrisen inför FN:s stora klimattoppmöte på måndag.

Då kommer regerings- och statschefer och, ovanligt nog i dom här sammanhangen, företagsledare att tala om hur man konkret ska arbeta för att nå klimatmålen i parisavtalet. Då kommer även Statsminister Stefan Löfven och Greta Thunberg att tala inför generalförsamlingen.

På tisdag börjar sedan den så kallade högnivåveckan då världens ledare kommer till New York för att hålla sina anföranden i Generalförsamlingen och möten sinsemellan om allt från kriserna Jemen, Syrien, Kashmir till hur det stora mötet om hur FN:s nya utvecklingsmål ska uppnås.