Pengar före jul till föräldrar med sjuka barn

Föräldrar som väntar på pengar för vård av sjukt barn kommer att få sina pengar före jul.

Det säger Bertil Sandberg, chefcontroller vid Försäkringskassan i Stockholm, sen högen med ärenden växt efter att kassan installerat ett nytt datasystem.

För en månad sedan började Försäkringskassan använda ett nytt datasystem. Eftersom handläggarna inte är vana vid det nya systemet, så har utbetalningarna av så kallad tillfällig föräldrapenning halkat efter.

Det här har i sin tur lett till att föräldrar hör av sig och undrar om just deras pengar kommer att bli försenade - något som gör att högen med ärenden växer ytterligare.

I normala fall räknar Försäkringskassan med att klara av att handlägga 90 procent av ärendena inom 30 dagar från det att en förälder anmält vård av sjukt barn. Ett tag såg det ut som att en del föräldrar inte skulle hinna få sina pengar före jul. För att komma ikapp ska handläggarna från och med måndag slippa ta emot samtal från oroliga föräldrar för att istället ägna sig åt att beta av ärenden, berättar chefcontroller Bertil Sandberg vid försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".