Kampanj ska få fler att sanera sina bostäder mot radon

Trots att runt 500 000 bostäder i Sverige uppskattas ha för höga radonvärden är det bara mellan 1000 och 1200 som saneras mot radon varje år, enligt statens strålskyddsinstitut och länsstyrelserna.

Därför genomför nu länsstyrelserna tillsammans med Boverket och kommunerna en kampanj för att få folk att mäta radonet i huset.

- Många husägare är oroliga för att värdet på huset ska påverkas och att det blir dyrt att ta in radonkonsulter och mäta halten och eftersom radon varken syns eller luktar tänker inte folk på vilka faror som finns med den radioaktiva gasen, säger Mohammad Samadi på Länsstyrelsens bostadsenhet i Stockholm, till Radio Stockholm.

Det finns statliga bidrag att söka för sanering, om man står som ägare för bostaden. Till en viss gräns bidrar staten med 50 procent av kostnaderna för radonsanering, säger Mohammad Samadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".