Stark konjunktur kan ge brist på byggjobbare

Det går allt bättre ekonomiskt för Stockholmsområdet. Det är fem år sedan konjunkturen var lika stark. Det skriver Stockholms Handelskammare i sin senaste konjunkturbarometer.

Ja, det är en ljus bild av regionens ekonomi som målas upp i årets tredje Stockholmsbarometer. I stort sett alla brancher visar en positiv bild, skriver Handelskammaren.

Framför allt är det handel, export och byggande som pekas ut som de starka sektorerna. Handelns framgångar förklaras av att stockholmarna helt enkelt har mer pengar att handla för, och det har flera orsaker.

En är uppgången på börsen, en annan de låga låneräntorna och en tredje att reallönerna har ökat.

Närmare 80 procent av butikerna som tillfrågats uppger att de sålde mer än tidigare under årets tredje kvartal.

När det gäller byggbranschen är tempot fortsatt högt - men där skriver Handelskammaren att det nu råder brist på arbetskraft. Vart femte byggföretag uppger att det största hindret för att växa är att de har svårt att få tag på byggnadsarbetare.

Men i de flesta övriga branscher är det inget större tryck att anställa - så när det gäller arbetsmarknaden i regionen skriver Handelskammaren att det ljusnar sakta - men att det inte ser ut att bli någon riktig fart på nyanställningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".