s-kommunalråd vill att kranskommunerna röstar om trängselskatt

Kranskommunerna borde rösta om trängselskatten, eftersom det är människorna utanför Stockholms innerstad som i första hand kommer att tvingas betala.

Det tycker kommunstyrelseordföranden i Haninge, Pelle Svensson.

Hittills har bara borgerliga företrädare uppmanat till folkomröstning för hela länet - så Pelle Svensson är första socialdemokrat att uppmana samtliga kommuner att rösta:

-Om man nu har bestämt sig för att ha en folkomröstning i Stockholms stad, vilket man har, så borde det också vara naturligt att de som ska betala detta får vara med och säga vad de tycker, och det är ju de som bor ute i länet, säger Pelle Svensson.

Kommunstyrelseordföranden Pelle Svensson i Haninge är hittills den ende socialdemokratiske ordföranden i länet som säger ja till att låta kommuninvånarna folkomrösta om trängselskatten i samband med valet nästa år.

I fredags diskuterade Kommunförbundet i Stockholms län frågan om folkomröstning. Där samlas alla kommunstyrelseordförande i länet och enligt Nackas Erik Langby, moderat ordförande i kommunförbundet, var samtliga närvarande, oavsett politisk färg, överens om att ta upp frågan på nytt på nästa möte den 14 december.

Först därefter bestämmer sig kommunförbundet i länet för om man ska uppmana kranskommunerna att folkomrösta eller inte.

Men socialdemokraten Pelle Svensson i Haninge går alltså på eget initativ ut redan nu och ber ordförandena i kranskommunerna att låta invånarna få säga sitt. Helst ser han att många röstar men för Haninges del lutar det åt folkomröstning oavsett vad andra kommuner bestämmer sig för:

-Vi har ett fullmäktigebeslut sedan tidigare om att vi ska sträva efter en folkomröstning i den här frågan, så ska jag tolka den politiska opinionen i Haninge, så tror jag nog att vi ligger nära till hands att genomföra en folkomröstning. Men det är klart, blir vi ensamma eller bara ett par stycken, då kan man ifrågasätta värdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".