Drabbade saknar hemförsäkring

Flera familjer som drabbades av branden i Husby i nordvästra Stockholm i helgen saknar hemförsäkring. Vid branden fick ett 20-tal lägenheter rök-, brand- eller vattenskador. Svenska Bostäder räknar med att mellan 35 och 40 personer står utan hem.

En av dem som tvingats lämna sitt hem är Maj-Lis Bäck.

- Vad som händer nu är ju att jag har kontaktat mitt försäkringsbolag och så får vi se om de kan ge mig evakueringslägenhet.

Vad är det som har hänt med din lägenhet?

- Den är helt vattenskadat. Alla möblerna är tagna i mitten av rummet, över all elektronik har de lagt plast. Hela min garderob med alla mina kläder är förstörda, säger hon till Radio Stockholm.

Maj-Lis Bäck har kunnat vända sig till sitt försäkringsbolag eftersom hon hade en hemförsäkring. Men sex av de hushåll som drabbades i branden saknade hemförsäkring, det uppger restvärdesledaren Tony Kullman på Larmtjänst.

Enligt en statlig utredning saknar ungefär fyra procent av befolkningen i Sverige hemförsäkring. Vissa grupper är överrepresenterade, säger Claes Löfström, konsumentrådgivare i Kista stadsdelsförvaltning.

- Generellt sett kan man nog säga att de som kommer från andra länder, ganska stor andel av dem har ingen hemförsäkring över huvud taget. Det är de och ungdomar som drabbas i sådana här situationer, säger han.

Många har inte förstått hur viktig hemförsäkringen är, och att den inte bara täcker lös egendom, utan också ger reseförsäkring, rättsskydd, skadestånds- och överfallsförsäkring, säger Claes Löfström.

För en familj som drabbas av en brand kan kostnaden hamna upp mot 150 000 kronor - och även om Claes Löfström inte fått några samtal från de drabbade i Husbybranden än, så tror han att de kommer.

- Om några dagar kommer folk och då vill de veta hur de får ut, hur mycket och de är förvånade för att de inte får någonting. Och framför allt att få folk som har valt att inte ha en hemförsäkring, att förstå att de faktiskt som vuxna har tagit ett eget ansvar, det kan vara lite knepigt. Men man är tvungen att göra det och få dem att förstå att det är ditt ansvar, tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".