Satsning förs vidare

Snabbare polishantering av enkla brott i Stockholm

1:35 min

Polisregion Stockholm Nord har sedan 2018 arbetat i ett projekt för att snabbare kunna hantera enklare brott. Nu förs satsningen vidare till resten av länet.

Polisregion Stockholm Nord har sedan 2018 arbetat i ett projekt för att snabbare hantera brott. Det rapporterar Dagens Nyheter. Arbetssättet som infördes i Stockholm i januari i år ska nu tas vidare till alla polisregionerna i Stockholms län från början på årsskiftet 2020 och pågå till 2022.

 – Dels handlar det om en viss lagstiftning kopplat till arbetssättet men handlar också om den här metoden, en tidig kontakt med patrullen och gör klart det mesta av jobbet redan på brottsplatsen, säger Jörgen Nilsson, poliskommissarie Polisregion Nord och projektledare för satsningen.

Hanteringstiden vid brottsutredningar har gått från 22 veckor till i dag två-sex veckor. Satsningen gäller endast hantering av enklare brott så som ringa stöld, fortkörning eller rattfylleri där den misstänkte kan påträffas direkt av polisen, vilket kan då leda till att utredningen ska kunna dra igång direkt.

Projektet ska nu tas vidare till alla polisregioner i Stockholms län och sedan vidare till hela landet från 2022.

– Det finns många positiva delar kring detta och det finns även en annan aspekt och det är att som misstänkt får man sitt ärende prövat medan ärendet är färskt i minnet och att de får ett avslut, säger han.