Tvist mellan kommuner drabbade funktionshindrad - Täby beklagar

Täby kommun svarar nu på kritiken från justitieombudsmannen när det gäller hanteringen av ett så kallat LSS-ärende.

Fallet handlar om en man som har rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Först tecknade Täby ett avtal om ett boende för mannen i Gnesta. Sedan sade kommunen upp avtalet och mannen blev under en period utan daglig verksamhet. Mannen fick ingen information om att avtalet hade sagts upp och det är bland annat det JO kritiserar.

Socialchefen i Täby, Leif Sjöholm, säger till Radio Stockholm att kommunen tar till sig av kritiken och att man beklagar det inträffade.

- Så fort kommunen fick reda på att han förlorat sin dagliga verksamhet såg man till att han fick daglig verksamhet igen, säger Leif Sjöholm till Radio Stockholm.

Oenigheten handlar om vem som är skyldig att betala för mannens LSS-hantering. Täby kommun kan hålla med JO om att en sådan här tvist inte får gå ut över en enskild vårdtagare.

- Täby kommun ska nu se över sina egna rutiner, för att undvika sådana här situationer i framtiden. Men vi kommer också att vänta oss till statsmakten när det gäller den ekonomiska fördelningen mellan kommuner. Det här inte bara ett problem i Täby utan även i andra kommuner, säger Leif Sjöholm.

JO tar inte ställning i frågan om vilken av kommunerna som ansvarar för kostnaderna för mannen. Den frågan ligger hos kammarrätten i Stockholm för prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".