Stockholms grundvatten förorenat

Stockholms grundvatten är så förorenat att det på många håll inte går att använda som dricksvatten. Det är bland annat tungmetaller och bakterier som förgiftat grundvattnet. Det visar en rapport från Stockholms miljöförvaltning.

Stockholms miljöförvaltning har låtit undersöka kvaliteten på stadens grundvatten och hittat en hel del föroreningar. Framför allt är det tungmetaller och bakteriella föroreningar. Områden med mycket föroreningar i grundvattnet är bland annat Gamla Stan, Enskedefältet och Gubbängen. I rapporten konstateras bland annat att vart fjärde grundvattenprov som undersökts är förorenat av bakterier.

Eftersom Stockholm inte använder grundvatten som dricksvatten är det inte direkt människors hälsa som hotas, säger Jeanette Dau som är handläggare på miljöförvaltningen.

Däremot kan föroreningarna skada djur och växter i våra sjöar, eftersom föroreningar i grundvattnet så småningom kommer ut i sjöarna.

Nu vill miljöförvaltningen gå vidare med att försöka hitta källorna till de föroreningar som når grundvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".