Nynas ansöker om företagsrekonstruktion

1:29 min

Oljebolaget Nynas har stora ekonomiska problem. Bakgrunden är USA:s sanktioner mot venezuelanska statens oljebolag PDVSA, som äger halva Nynas. Nu finns planer på att Venezuelas ägande i bolaget ska minska.

På fredagen ansökte Nynas AB om företagsrekonstruktion.

Bolaget äger tre oljeraffinaderier där man gör olika specialprodukter av olja, varav ett ligger i Nynäshamn och har cirka 250 anställda. Totalt har bolaget över 1000 anställda.

Bakgrunden till de finansiella problemen är USA:s sanktioner mot den venezuelanska statens oljebolag PDVSA, som äger hälften av Nynas.

– Det har urholkat lönsamheten och tillslut har bankerna valt att inte förlänga våra krediter. Därmed kan vi inte betala tillbaka våra skulder och en rekonstruktion av verksamheten är nödvändig, säger Hans Östlin, kommunikationschef.

Bolaget har också stoppats från att köpa råolja från Venezuela, vilket enligt bolaget lett till ökade råvarukostnader. Hans Östlin säger att man nu vill att Venezuelas ägande i bolaget ska minska. Finska Neste är den andra storägaren.

– För att inte fortsätta drabbas av sanktionerna så finns en plan på att minska Venezuelas ägande i bolaget. Det är något vi kommer att jobba med framåt och det har stöd hos båda ägarna, säger Hans Östlin.

Enligt Hans Östlin finns nu en viss oro bland personalen.

– Det skapas naturligtvis en del oro, även om verksamheten fortsätter oförändrat under rekonstruktionen.