Ensamarbete orsak till fler butiksrån

Butiksanställda i Stockholm rånas i allt större utsträckning. Sena öppettider, ökat ensamarbete och osäkra system för att hantera kontanter tros ligga bakom ökningen. Enligt Arbetsmiljöverket är det hos mindre butiker som bristen på kunskap om förebyggande åtgärder och säkerhetsrutiner är störst.

- Det är svårt för en liten företagare att kunna allting och ha råd till allting, säger Håkan Edén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket. Stora företag eller en kedja har ju ofta både anställd personal som tänker på de här frågorna och resurser att genomföra föbättringarna.
I genomsnitt sker varje dygn minst ett butiksrån i Stockholms län, och på tio år har butiksrånen ökat med 63 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen ser ut att fortsätta under 2005. Mest utsatta är butiker som har öppet sent och exponerar sina pengar.
På bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är man väl medveten om problemet med de ökande butiksrånen. Där jobbar man idag med att helt försöka eliminera anledningen till att butiker rånas - det vill säga ta bort bytet.
- Den absolut effektivaste åtgärden som vi har sett är de slutna kontanthanteringsystemen. Om någon försöker råna en affär som har ett sådant får han inte en enda krona.
Att inte fler butiker hittills installerat dessa slutna kontanthanteringssystem beror på att det varit för dyrt, säger Dick Malmlund, som ändå tror att de kommer att gå ner i pris när nu fler aktörer tar sig in på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".