Ersättning till drabbade företag

Birka Energi kommer att betala ut ersättning till de företag som drabbas av strömavbrottet, men bara om det är Birka som bär ansvaret för avbrottet.
Ännu är det oklart om vad som orsakat avbrottet och därför hänger ersättningsfrågan ännu i luften. - Men det normala är att vi betalar skador till näringsidkare om vi har kontrollansvaret. Då betalar vi sakskada, alltså för förstörd utrustning, men däremot inte produktionsbortfall, säger Anders Lehman, vd på Birka Nät. Om avbrottet orsakats av något som Birka inte har kontroll över behöver bolaget inte betala någon ersättning. Birka har också i sin tur försäkringar som kan täcka en del av de ersättningar det betalar ut. - Men det är ganska osäkert eftersom försäkringsläget förändrats under senare tid. Alla försäkringsbolag har skärpt sina regler efter terrordåden. Men i princip har vi försäkringar för förstörda anläggningar och i viss mån ansvarsförsäkringar, säger Lehman. Däremot har Birka inga försäkringar som täcker eventuella avbrottsersättningar till drabbade hushållskunder. Den totala kostnaden för Birka kan ligga i storleksordningen tio till 20 miljoner kronor, gissar Anders Lehman trots att det fortfarande är svårt att överblicka skadorna. Strömavbrottet för ett drygt år sedan slutade med en kostnad för Birka på omkring fem miljoner kronor. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".