Nackaföräldrar uppgav studier för att få förskoletid

Två tredjedelar av de föräldralediga i Nacka som uppgav att de studerade ljög om sina studier för att få mer omsorgstid på förskolan för sina barn. Det visar en undersökning som kommunen gjort. Politikerna övervägde att polisanmäla föräldrarna men nu har föräldrar självmant ändrat omsorgstid.

Att föräldralediga registerar sig som studenter vid universitetet för att få ha sitt äldre barn längre tid på förskolan förekommer i fler kommuner än Täby, som Radio Stockholm berättade om igår. I Nacka visar en kartläggning som kommunen gjort att två tredjedelar av de föräldralediga som uppgett att de studerar, inte gör det eller studerar för lite, för att ha sitt äldre barn på förskolan så mycket som de hade.

I Nacka kommun spred sig ryktet snabbt bland föräldralediga att det gick att skriva in sig som student vid universitetet för att få fortsätta ha sitt äldre barn på förskolan heltid. Men när ryktet nådde kommunen inleddes en granskning som visade att 66 procent av de föräldralediga hade mer omsorgstid på förskolan för sina barn än de hade rätt till. Av de totalt 116 studieintyg som gick att kontrollera visade det sig att 38 föräldrar studerade betydligt mindre än de uppgett, och att 39 inte studerade alls.

För kommunen innebär det här en kostnad på ungefär två miljoner kronor, och till en början ville flera politiker i förskole- och grundskolenämnden att föräldrarna skulle polisanmälas för oredligt förfarande - vilket kan ge fängelse upp till två år. Men istället beslutade nämnden att införa tydligare regler och redan syns resultat.

- Efter sommaren ökade antalet barn som hade 15 timmars omsorgstid i veckan med 123 barn, säger utbildningschef Lena Dahlstedt. Det innebär att föräldrar ändrat omsorgstid självmant. Vi tror att förändringen är en följd av den kontroll vi gjort, och att den därmed haft en preventiv effekt.

I vinter sker en ny kontroll och om problemet med föräldralediga som registrerat sig falskt som studenter då finns kvar kan frågan om rättsliga åtgärder bli aktuell på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".