Skönhetsrådets lägenhet räddad

Stockholms stad kommer att behålla den mer än 500 år gamla lägenhet i Gamla Stan där Skönhetsrådet haft sina sammanträden. Skönhetsrådet har inte råd att behålla den kulturhistoriskt värdefulla lägenheten, men nu ska stadsledningskontoret ta över.

Lägenheten ligger på Stora Gråmunkegränd, några steg upp från Stora Nygatan i Gamla Stan. De äldsta delarna av huset är troligen från 1300-talet. Det som gör den lilla lägenheten kulturhistoriskt värdefull är framför allt det så kallade kassettaket - enligt Skönhetsrådet det enda i sitt slag i Stockholm.
Taket är indelat i målade rutor avdelade med trälister. Målningarna i taket är restaurerade och gjordes troligen omkring år 1580.
Det är Stockholms Skönhetsråd som hyr lägenheten och använder den som sammanträdeslokal, men rådet har inte längre råd med hyran på 90 000 kronor om året. Därför har Skönhetsrådet föreslagit att Stadsmuséet ska ta över, och också ordna visningar av lägenheten.
Men även stadsmuséet har sagt nej med motiveringen att det är för dyrt. Nu blir lösningen i stället att Stockholms stadsledningskontor ska ta över hyreskontraktet. Det har den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen beslutat. De borgerliga partierna reserverade sig mot beslutet, och ville i stället att just stadsmuséet skulle ta över.
Men nu blir det alltså stadsledningskontoret som ska hyra lägenheten, och Stockholms stad kan därmed behålla den. Däremot är det inte klart hur den ska användas eller om den kommer att visas för allmänheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".