Stora förändringar väntar SAS

Flygbolaget SAS måste igenom ett stålbad för att överleva och fler anställda kommer att sägas upp. Resultatet måste förbättras med tio miljarder fram till 2004.
Produktiviteten ska förbättras med 25-30 procent och är en förutsättning för att SAS skall kunna utvecklas och växa, sade SAS-chefen Jörgen Lindegaard vid en presskonferens i Peking på torsdagen. - Det blir en smärtfylld process, men vi måste ta konsekvenserna av att vår konkurrenssituation försvagats stadigt, sade Lindegaard. Stålbad Stålbadet som ska lyfta SAS resultat under de närmaste åren kan delas upp i två program. Det kortsiktiga programmet som håller på att genomföras i koncernen ska lyfta resultatet med 6,4 miljarder kronor. Merparten eller 5,1 miljarder kronor gäller SAS Airline och 1,3 miljarder kronor koncernens andra affärsområden. Här står rena besparingar för 2,4 miljarder kronor och beräknade intäktsförstärkningar för 2,2 miljarder kronor. Resten är effekter av att SAS dragit ned på sin flygkapacitet. SAS räknar med att resultatet i år förbättras med 1,7 miljarder kronor och 2,4 miljarder kronor nästa år. Fler uppsägningar Det långsiktiga programmet ska ge en lönsamhetsförbättring på drygt 4 miljarder kronor och handlar om nya kunderbjudanden, bättre styrning av SAS Airline och bantad administration. - Det kommer att innebära övertalighet på främst den administrativa sidan inom SAS Airline. Men det är ännu för tidigt att säga hur många det rör sig om, säger SAS presschef, Ulf Thorné. För närvarande håller SAS på att dra ned på personalstyrkan med 3 500 anställda i enligt med ett tidigare aviserat besparingsprogram. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".