Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på bättre el-räkning

Sveriges elkunder kan få vänta länge på ett bättre system för att betala för elen. Sju år tar det rimligen innan alla får betala för sin faktiska elförbrukning och det en gång i månaden, bedömer Energimyndigheten.
När ett sådant system är infört fullt ut kan det dock ge samhällsekonomiska vinster på minst 600 miljoner kronor, räknar Energimyndigheten med. I dag finns ett system med så kallad preliminärdebitering för elanvändningen. Det innebär att den stora majoriteten av landets elkunder betalar sin el utifrån en uppskattad förbrukning. Den preliminära debiteringen stäms av en gång om året efter att elmätaren lästs av. Energimyndigheten har sedan några år utrett om, och i så fall hur, systemet med preliminärdebitering ska avskaffas. Betalning efter faktisk förbrukning anses nämligen ha stora fördelar. Bland annat innebär det att hushållen lättare får överblick över sin elförbrukning och därmed en sporre att hushålla med elen. I en rapport som lämnats till regeringen föreslår Energimyndigheten att nätföretagen ska vara skyldiga att läsa av elmätarna för samtliga kunder en gång i månaden. I praktiken handlar det om att installera system för fjärravläsning i hela elnätet till en kostnad som Energimyndigheten uppskattar till cirka 2 000 kronor per kund. Kostnad tio miljarder Därmed hamnar den totala investeringskostnaden på cirka 10 miljarder kronor. De nya kraven måste därför införas stegvis och starta med de största förbrukarna, föreslår Energimyndigheten. Förutsatt att beslut tas nästa vår kan samtliga elanvändare med en årsförbrukning på mer än 8 000 kWh ha månadsavläsning till halvårsskiftet år 2006. Den första etappen omfattar 1,5 miljoner så kallade uttagspunkter i systemet. Resterande 3,5 miljoner kunder får vänta ytterligare tre år, eller till halvårsskiftet 2009, innan alla fått månadsavläsning. Inom Energimyndigheten är man medveten om att 2009 kan tyckas långt fram i tiden. Myndigheten tror dock att många nätföretag ser effektivitetsvinster med förslaget och gör sina investeringar samtidigt för både större och mindre kunder. Sparar el Även om det kostar stora summor att installera fjärravläsning i hela elsystemet så är de resulterande besparingarna ännu större. De största vinnarna är elkunderna som får mer begripliga elräkningar. Elhandelsföretagen är också vinnare genom att deras kostnader för att hantera kunderna minskar. För nätföretagen blir det plus för en del och minus för andra, räknar Energimyndigheten med. Av den totala samhällsekonomiska vinsten på minst 600 miljoner kronor per år räknar myndigheten med att 500 miljoner kommer från energieffektivisering, det vill säga att kunderna sparar på elen när de för bättre grepp över förbrukningen. Enligt en Temo-undersökningen som organisationen Svensk Energi låtit göra vill 7 av 10 elkunder ha sin elräkning baserad på verklig förbrukning. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".