Haninge C blir Handen

Haninge kommun vill byta namn på pendeltågsstationen Haninge centrum till Handen. Ändringen kan ske nästa sommar.

Bakgrunden till namnbytet är att Handens centrum 1985 bytte namn till Haninge centrum. Ett par år senare ändrades också postadressen Handen till Haninge, men ortsnamnet ändrades aldrig. Haninge är alltså enbart namnet på en kommun, inte på någon ort.

Namnbytet till Haninge centrum gjordes efter tre uppmärksammade mord som gett Handen dålig klang i media - de så kallade Handenmorden.

Men med åren har det blivit alltmer förvirring kring namnen och många blandar ihop stationerna Haninge centrum och Västerhaninge.

Så för två år sen skrev kommunen till SL och bad att återigen få byta namn på pendeltågsstationen - till Handen. Sen har det utretts och funderats, och nu har SL och kommunen kommit fram till en överenskommelse, som ska godkännas av Haninges kommunstyrelse den 14 december.

Men namnbytet är inte gratis. SL har beräknat sina merkostnader till 1,4 miljoner kronor - en summa som kommunledningen i Haninge är beredd att betala. Dessutom förbehåller sig SL rätten att ändra på både priset och tidplanen, som alltså går ut på en ändring till statonsnamnet Handen när sommartidtabellen börjar gälla nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".