20 kronor per resa gäller inte i färdtjänsten

Landstinget beslutade för drygt två veckor sedan att det bara ska kosta 20 kronor att åka enkel resa i kollektivtrafiken. Men det gäller inte de som åker färdtjänst, vilket en del kunder tycker är orättvist.

- Jag tycker inte det här är bra alls, säger Nisse Duwähl, ombudsman på De handikappades riksförbund, DHR, och själv rullstolsburen. Det borde vara samma taxa. Jag menar att kostar det 20 kronor att åka med en SL-buss från Södertälje till Norrtälje borde det göra det med en färdtjänstbuss också.

Det var bara för några veckor sedan som Stockholms landstingsfullmäktige beslutade att det nuvarande zonsystemet i kollektivtrafiken ska avskaffas och att en enkelresa från den första maj nästa år bara ska kosta 20 kronor. Men när det gäller enkla färdtjänstresor har landstinget inte tagit samma beslut. Där kostar en resa fortsatt 70 kronor per påbörjade 30 kilometer. En resa mellan Södertälje och Norrtälje kan därför bli tio gånger så dyr för den som är hänvisad till färdtjänst som för övriga kollektivtrafikresenärer.

Det är de som reser sällan med färdtjänsten som kan drabbas, eftersom de som reser ofta relativt snabbt kommer upp i månadstaket på 600 kronor, och resor över den summan ingår i högkostnadsskyddet. Enligt Johan Sjölander (s), ordförande i Färdtjänstnämnden, är det inte aktuellt att ändra på reglerna så som de ser ut idag.

- Om man som färdtjänstkund bara åker en enda resa med färdtjänsten åker man ändå gratis med SL resten av månaden på sin färdtjänstlegitimation. Och åker man ytterligare färdtjänstresor kommer man upp i högkostnadsskyddet. Så den enstaka resan blir kanske dyrare, men totalt sett betalar inte färdtjänstkunderna mer i månaden än en SL-resenär, säger Johan Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".