Tusentals elever i Stockholm kan vara mobbade - staden får kritik av revisorer

Stockholms stad gör inte tillräckligt för att motverka mobbning och kränkningar i skolorna. Det anser stadens revisorer som i en ny rapport riktar kritik mot staden. Enligt revisorerna kan det kan handla om att tusentals elever i Stockholm utsätts för kränkningar.

Revisorerna har i fyra år krävt att Stockholms stad skapar ett åtgärdsprogram mot mobbning.

- Det är framför allt att det ännu inte finns ett samlat grepp om de frågor som borde finnas i skolplanen, säger Joen Lagerberg som är en av revisorerna som står bakom rapporten.  

Stadens revisorer har granskat sexton skolor - tretton grundskolor och tre gymnasieskolor.

Granskningen visar att de allra flesta eleverna trivs bra och känner sig trygga i skolan. Men fem till tio procent känner sig otrygga, och det finns också en mindre del som svarar att de ofta blir mobbade.

Det kan alltså handla om tusentals elever som kränks i Stockholms skolor. Många elever säger också att de vuxna i skolan sällan eller aldrig märker om elever behandlar varandra illa.

Den största delen av ansvaret för att det ser ut såhär läggs av revisorerna på staden:

-Antimobbningsarbetet är inte effektivt, och det är stadens ansvar att se till att det blir effektivt, säger Joen Lagerberg.

Även skolorna behöver förbättra sitt arbete mot mobbning, anser revisorerna. All skolpersonal bör involveras i arbetet - såväl skolledning som städpersonal, vaktmästare och kanslipersonal.

Erik Nilsson, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm, säger att staden kommer att fortsätta att stödja arbetet mot mobbning ute på skolorna, men det en ny policy, som revisorerna förelslår, är inte aktuell.

-Det finns gott om styrdokument på det här området. Det är väldigt tydligt; både läroplan och riktlinjer från Skolverket om hur man ska arbeta, så vi tror inte att det behövs några nya styrdokument, utan vad det handlar om är att man faktiskt följer de dokument som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".