Dödsmisshandel på Kungsgatan i Stockholm var mord, anser åklagaren

Idag inleddes hovrättsförhandlingarna i rättegången mot de tre unga män som misstänks ha sparkat ihjäl en 29-årige man på Kungsgatan i centrala Stockholm i maj.

Alla tre bör i första hand dömas för mord, enligt  kammaråklagare Anne-Marie Bergström.

Samtidigt medger hon att inte särskilt mycket i bevisläget har förändrats:

-Bevisläget är i princip oförändrat, men jag menar att tingsrätten har gjort en bevisvärdering som jag inte delar, och därför bör det prövas igen. 

I rättegången som inleddes i hovrätten idag yrkade åklagare Anne-Marie Bergström på att samtliga tre åtalade bör dömas för mord, annars för grov misshandel och vållande till annans död för dödsmisshandeln av en 29-årig man på Kungsgatan i maj i år.

I tingsrätten dömdes en 18-åring för grov misshandel till ett års fängelse, medan två 19-åringar friades. 18-åringen som dömdes till fängelse förklarade idag i hovrätten sin spark mot den liggande 29-åringen med att han själv var rädd.

Nytt i hovrättsförhandlingarna är utlåtandet från rättsläkaren som säger att 29-åringen omöjligt kan ha dött av fallet mot väggen, vilket tingsrätten bedömde att han kunde ha gjort när den frikände två av de åtalade. Men trots att misshandeln skedde på öppen gata saknas fortfarande säkra vittnesuppgifter och teknisk bevisning.

Enligt advokat Thomas Martinson som försvarar en av männen innebär de nya uppgifterna från rättsläkaren ingen större förändring. Han anser också att vittnenas förmåga att lämna tillförlitliga uppgifter knappast har stärkts under månaderna som gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".