Få politiker nattvandrar i Haninge trots löfte

I augusti bestämde kommunledningen i Haninge att politikerna skulle nattvandra för att öka tryggheten i kommunen. Detta efter att flera överfall och våldtäkter skett i kommunen under sommaren. Men drygt fyra månader efter att nattvandringarna inleddes är det istället för politikerna den ideella Civilförsvarsföreningen som nattvandrar.

- Det är väl fyra-fem politiker som varit med några enstaka gånger under hösten. Det är helt klart vi som varit ute mest, säger Civilförsvarsföreningens Margareta Johansson som ansvarar för nattvandrarna.

Ja, fyra månader efter kommunledningens förslag om att politker skulle nattvandra visar det sig att det inte blivit särskilt många nätter ute på stan för Haninges politiker. Kommunstyrelsens ordförande Pelle Svensson (s), som var den som gick ut med förslaget, har till exempel bara varit ute och nattvandrat en enda gång, enligt Civilförsvarsföreningen. Margareta Johansson och hennes kollegor önskar att politikerna blev mer synliga.

- Lite fler politker ute på stan skulle ju inte vara helt fel. Så får de också komma ut och se lite hur det är i verkligheten, för det är ju den som de oftast talar om - men vi lever i den.

Kommunstyrelsens vice ordförande Barbro Nordgren (s) har själv varit ute tre gånger, men medger att det varit dålig uppslutning bland politikerna.

- Många är nog inte vana att arbeta på det här sättet. Vi får fortsätta pusha på och försöka stimulera fler att vara aktiva i det här arbetet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".