Oroligheter i city men inga sammandrabbningar

11 personer greps igår i centrala Stockholm misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och skadegörelse. Däremot gick det lugnt till när nazistsympatisörer demonstrerade i Salem och vid en demonstration mot rasism i Stockholm. Men politiker i Salem tänker nu försöka stoppa framtida demonstrationer.

Över 1 000 nazistsympatisörer demonstrerade igår i Salem till minne av en skinnskalles död där för fem år sedan. Samtidigt deltog i centrala Stockholm ett tusental personer i en demonstration mot rasism. Demonstrationerna gick lugnt till.

Däremot var det oroligt i Stockholms city, säger Ulf Göranzon, informationsansvarig vid Länskriminalpolisen, när ett hundratal aktivister orsakade skadegörelse och oro. Vid tre olika tillfällen bussades aktivister ut till Värtahamnen. 11 personer har gripits misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och skadegörelse.

Det var färre demonstranter än i fjol i Salem, säger kommunalrådet Lennart Kalderén. Men trots det tänker politiker i Salem skriva till regering och riksdag för att få en ändring i ordningslagen så att framtida demonstrationer kan stoppas, säger kommunalrådet i Salem, moderaten Lennart Kalderén.

- Det är inte rimligt att en sådan här demonstation ska få blockera ett samhälle som den gör, både fysisk och psykiskt. Den upplevs av många Salembor som hotfull.

- Det är viktigt med yttrandefrihet men priset för Salems kommun blir orimligt högt, säger Lennart Kalderén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".