Läktarbråk dyr nota för Stockholms fotbollsklubbar

De tre stora fotbollslagen i Stockholm - Djurgården, AIK och Hammarby - har sammanlagt fått böta mer än en halv miljon kronor till Svenska Fotbollförbundet den här säsongen. Det är betydligt mer än alla de andra lagen i allsvenskan och superettan fått böta.

Totalt har Svenska Fotbollförbundet i år dömt ut över 800 000 kronor i böter till klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Allra mest har klubbarna i Stockholm fått betala. Hammarby har bötfällts på 110 000 kronor, AIK på 130 000, och Djurgården ligger i spetsen med böter på 315 000 kronor.

– Det är klart att vi är besvikna. Vi har aldrig fått såhär höga böter tidigare, säger klubbdirektör Bosse Andersson.

Den största delen av Djurgården IF FF:s böter, 190 000 kronor, kommer från guldfirandet i samband med matchen mot Örgryte i den nästa sista omgången. Gamla Ullevi invandrades då av Djurgårdenfans som bland annat förstörde målnätet och rev loss och kastade ner stolar från läktaren. Annars är de vanligaste orsakerna till att klubbar bötfälls är att supportrar kastar in saker på planen eller antänder pyrotekniska pjäser. Och böter för sådana här företeelser här är faktiskt något som klubbarna planerar in i budgeten.

– Fotboll är en sport med mycket känslor. Våra erfarenheter säger oss att det kommer att inträffa incidenter under året, och då är det bättre att budgetera för det, säger klubbdirektör Bosse Andersson.

– Men beloppet i år är ungefär fem gånger så mycket som vi räknat med.

Att just Stockholmsklubbarnas supportrar drar på sig mest böter är inte särskilt konstigt, eftersom den här typen av beteende i mångt och mycket är ett storstadsfenomen. Det berättar Hans Löfdahl som är gruppchef för supporterpolisen i Stockholm.

– I storstaden finns inte samma sociala kontroll som i en småstad. I storstaden är man anonym, vilket gör det lättare att bete sig såhär. Den jag har bredvid mig på läktaren en dag kanske inte sitter bredvid mig nästa dag, säger Hans Löfdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".