Problem komma åt supportervåld för supporterklubbar

Supporterklubbarna i Stockholm har svårt att hitta metoder för att stävja det våld och de oroligheter som förekommer i samband med fotbollsmatcher.

Supporterklubbarna i Stockholm har svårt att hitta metoder för att stävja det våld och de oroligheter som förekommer i samband med matcher. Supportrarnas beteende har, som Radio Stockholm tidigare berättat, kostat de tre Stockholmslagen sammanlagt mer än en halv miljon kronor under året som gått.

- Det vi kan göra är att uppmana folk att låta bli att bete sig illa, men vi kan inte gå in och gripa folk och spela några slags extrapoliser. Utan det vi möjligen kan göra är att arbeta förebyggande, men många av de här personerna som stökar är svåra att nå, säger Staffan Swing, ordförande i Hammarbys supporterklubb Bajenfans.

Supportrar som beter sig illa har i år kostat de tre stora fotbollsklubbarna i Stockholm - Hammarby, AIK och Djurgården - över en halv miljon kronor i böter till Svenska Fotbollförbundet.

Det är betydligt mer än de andra lagen i Allsvenskan och Superettan fått böta. Det handlar oftast om böter för att fansen kastar in saker på planen under match eller antänder pyrotekniska pjäser, men det kan också handla om allvarligare förseelser - som slagsmål och vandalisering av arenorna.

Djurgården är den klubb som fått böta mest av alla klubbar - 315 000 kronor, vilket är fem gånger så mycket som klubben räknat med.

Men Joel Andersson, ordförande i Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna, ser inte supportrarnas beteende som ett problem utan menar att Djurgården fått betala oskäligt höga böter för, som han säger, ”glädjeyttringar”.

- Det har inte varit så mycket våldsamheter inblandade. Det vi fått böta mest för var när vi firade SM-guldet på Ullevi och det var bara ren glädje när vi sprang in på planen. Att folk sedan kastar in saker på planen och så vidare kommer vi bara åt med information och det jobbar vi med, säger Joel Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".