Många unga stressade

Allvarligare former av stress är något som inte bara drabbar vuxna. Forskare vid Karolinska Institutet i Solna ser nu en trend där fler yngre, och särskilt unga kvinnor, utsätts för stress som på sikt kan vara skadlig.

Kvinnor drabbas oftare än män av allvarligare former av stress, å särskilt yngre kvinnor i åldrarna 16 till 35 år i i riskzonen. Forskaren Georgio Grossi på Karolinska berättar att många av problemen som senare kan orsaka stressrelaterade sjukdomar och umattning startar redan under gymnaisetiden.
Ett pilotprojekt som forskare vid Stressmottganingen i Solna genomfört bland gymnasieungdomar visar att 40 procent av de 16 och 17-åriga tjejerna har symptom på utmattning som starkt påminner om vuxna patienters symptom. Tjejerna är igång med ett ständigt presterande där egenvärdet tycks hänga ihop med det de åstadkommer snarare än med de personer de är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".