Kulturprojekt för ungdomar får kritik

Planer på ett nytt projekt inom Kulturskolan i Stockholm, där deltagarna bland annat får lära sig att måla graffitti får nu kritik.

Borgarrådsberedningen tog idag beslut om den nya verksamheten, något som fått oppositionen att reagera kraftigt.

Folkpartiets Madeleine Sjöstedt, vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm, anser att projektet leder till ökat klotter i den offentliga miljön:

-Om det vore så att de höll sig till de lokala väggarna eller sina egna vardagsrum, så vore det naturligtvis jättebra, men det finns inga sådana samband, och därför säger vi nej till kommunalt sponsrade sprejburkar i Stockholm.

Projektet Megakonst innebär att två nya verksamheter öppnas inom Kulturskolan. I Bromma etableras en utomhusateljé och utställningsgård och i Farsta ska verksamheten bli en del av det hiphop-center som håller på att etableras där.

Projektet är kulturpolitiskt, säger socialdemokraten och kulturborgarrådet Roger Mogert, och han tycker att oppositionen är orättvis

-De jagar skuggor. Det handlar om att ge unga människor en möjlighet att ha en bra fritid och att  uttrycka sig kulturellt.

Fullt utbyggt skulle Megakonst kosta 3 miljoner kronor, men än så länge är det inte bestämt hur mycket som ska satsas på projektet.

Mellan 10 och 15 ungdomar ingår redan i verksamheten, och enligt Roger Mogert vet man att de inte är ute och klottrar offentligt.

De har fått utveckla graffittimålandet och lära sig helt nya tekniker, säger han.

-I Farsta började man med ett gäng grabbar för två år sedan. De som har varit med har fått ställa ut i en del privata salonger, och blivit lite i ropet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".