Yrkesanpassad utbildning skapar möjlighet för invandrare att starta företag

Ett 20-tal nya företag har startats i Stockholms län av invandrare som gått en yrkesanpassad utbildning i svenska. Amjad Alkoni jobbade med skor när han bodde i Palestina, nu har han en egen skoaffär i Vasastan i Stockholm.

Amjad Alkoni kom till Sverige för fyra år sedan från palestina och är nu sin egen i skobranschen även här.
Ett 70-tal personer har hittills gått den förategsanpassade utbildningen för invandrare och som resulterat i ett 20-tal nya företag, och Sam Yildirim, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, är nöjd.

Utbildningsidén är unik men enkel - företagaren får lära sig svenska samtidigt som olika myndigheter informerar om svensk lag och svenska regler, och där det behövs ordnar näringslivet praktikplatser

Idag finns det skräddarsydd svenskaundervisning för läkare och sjuksköterskor med utländsk legitimation i länet. 700 har hittils fått jobb i vården. Och i januari nästa år startar utbildning för lärare. Utbildningen drivs som projekt men Sam Yildrim hoppas regeringen ser till att den blir permanent. Och för Amjad Alkoni har utbildningen betytt allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".