Viktigt att tänka på bytesrätt och öppet köp när du handlar julklappar

Just nu pågår jakten på julklappar som bäst. Tyvärr är det inte alltid julklapparna passar och efter jul är det många som vill byta eller lämna tillbaka sina presenter. Men öppet köp och bytesrätt är inte någon självklar rätt och för att undvika problem finns det några saker man ska tänka på när man handlar sina julklappar.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Kungsholmens stadsdelsförvaltning säger att det är viktigt att se till att få öppet köp eller bytesrätt ifall man sedan vill byta julklappen. Dessutom ska man spara kvittot. För det finns ingen lag som säger att man som konsument har rätt till öppet köp, istället är det varje affärsägare som själv bestämmer vilka köpvillkor kunderna får. Och det är upp till kunden att själv ta reda på villkoren i den affär man handlar i.

För den som hellre sitter framför datorn och handlar sina julklappar via internet gäller andra villkor och Maria Wiezell säger att man bland annat ska vara noga med att se till att det är en säker sajt man handlar från.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".