Kärleksinvandring innebär lång väntan

Varje år bildas cirka 5000 par, där ena partnern flyttar från utlandet till Stockholm. Men för att få flytta hit av kärlek, krävs det tillstånd från myndigheterna. Väntan på ett sådant tillstånd är ofta lång. Och den är längst för stockholmare.

Dorys Alvarez i Farsta gifte sig i januari 2003 men fick komma till Sverige först efter drygt två år. Hon berättar om en olidlig väntan som höll på att spräcka hennes förhållande. Dorys är en av de cirka 5 000 utlänningar som har flyttat ihop med en person från stockholm det senaste året. Från det att hon gifte sig till dagen hon kunde komma till Sverige gick över 30 månader.

Den svenska kärleksinvandringen präglas av långa väntetider som beror på att myndigheterna kontrollerar noga om relationen är seriös innan man utfärdar inresetillstånd i Sverige. Parterna intervjuas var för sig. Syftet är att förhindra skenäktenskap.

Väntan på tillstånd varierar beroende på var den ena partnern bor. Längst är väntan i Stockholm. I till exempel Jönköping och Karlstad får de flesta par flytta ihop inom sex månader. Men i Stockholm får varannan nykär vänta i över ett år på ett beslut.
Enligt Migrationsverkets kontor i Solna beror det på att Stockholm har flest ärenden. En fjärdedel av fallen avgörs nämligen i huvudstaden.

Men nu tar Migrationsverket itu med problemet - en särskild grupp ska beta av högen av ansökningar och fler ärenden kommer att avgöras utan att man intervjuar parternam berättar Cecilia Viberg på Migrationsverket i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".