Södertälje ser över demensvård efter dödsfall

Efter att en 77-årig man i förra veckan avvek från ett demensboende i Södertälje och ett par dagar senare hittades död överväger kommunen flera åtgärder. Den vård som andra dementa i kommunen får ska ses över och kommunen överväger också att bygga högre staket.

Att äldre försvinner från demensboenden händer, men det är ovanligt, enligt Monika Birgersson, äldreomsorgschef i Södertälje kommun.

-Det är inte vanligt att personer så snabbt och bestämt tar sig iväg en längre sträcka.

Det var i onsdags som den 77-årige mannen försvann från Mariekällgården i Södertälje. Mannen hade ett behov av att röra på sig, och hade tillåtelse att röra sig på boendet och gå ut på altanen själv, enligt Monika Birgersson. Och det var när mannen gått ut på altanen i onsdags som han försvann, han försvann i onsdags. Han tog sig förbi två grindar, en av dem utrustad med kedja, men Monika Birgersson säger att det är oklart om kedjan verkligen var låst eller om mannen lyckades låsa upp den själv.

Mannen var försvunnen mellan 5 och 15 minuter innan personalen reagerade och började leta efter honom. Polisen kontaktades inom en timme, men mannen gick inte att hitta. I fredags hittades han så död vid Östertälje båtklubb några kilometer från äldreboendet.

Och för att hindra något liknande från att hända igen ska kommunen se över om det är möjligt att bygga högre staket runt demensboenden i kombination med grindar som har kodlås.

Det är inte ovanligt att dementa vill bege sig iväg från vårdhem - de börjar kanska packa väskan framåt kvällen för att bege sig ut, tillbaka till det hem som de faktiskt minns. Men att hindra dementa från att avvika är inte helt enkelt.

Lena Kock är ordförande för demensförbundet i Södertälje och har arbetat med demensvård i många år. Hon konstaterar att det inte är tillåtet att låsa in dementa, men att mer personal inte heller alltid är lösningen:

-Personen i fråga kanske har en stark integritet, och man kan inte ta till någon mall för hur man ska göra. Vi kan inte läsa oss till de här sakerna. Hur man ska gå tillväga är hur individuellt som helst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".